A že automatizácia a informatizácia štátnej správy nefunguje…

27. januára 2016, pit2000, Nezaradené

Tak máme zase príjemnejší život vďaka úžasným službám nášho štátu:

http://www.zive.sk/clanok/111689/automaticka-pokuta-za-neplatnu-stk-vsetky-informacie

Pokiaľ vlastníte auto, motorku, skúter,  ktorý podlieha povinnosti mať platnú STK, tak sa máte zase na čo tešiť.

Zabudnete? Omeškáte sa o jeden deň? Systém vám automaticky vystaví a zašle pokutu na 330 EUR. Ak pokutu rýchlo zaplatíte do 15 dní dostanete zľavu a bude vás to stáť len 220. Aké utešené sumy pre priemerne zarábajúceho slováka ktorý takú sumu nenašetrí za rok. Zaujímalo by ma kto tie výšky pokút navrhuje, pretože takáto suma nemá výchovný character, ale priam charakter likvidačný. Je si autor zákona vedomý, kde žijeme a aký je priemerný plat na Slovensku?  Hlavne s prihliadnutím k tomu, že počet nehôd z dôvodu nevyhovujúceho technického stavu vozidla je niekde na úrovni menej ako 0,5 % všetkých dopravných nehôd – pre nechápavých z 1000 nehôd ani nie 5 bolo kvôli stavu vozidla  a to sa ani nemusíme baviť o tom, že tých 5 vozidiel asi neprešlo STK oficiálne ale nejakým “vybavovacím” spôsobom.

Máloktoré porušenie dopravných predpisov vám z peňaženky vytiahne 330 EUR.

http://auto.pravda.sk/doprava/clanok/373425-sadzobnik-pokut-2016-kolko-zaplatime-za-dopravne-priestupky/

Paráda, takže ohroziť chodca na priechode pre chodcov 150 EUR, ohroziť cyklistu 150EUR, ale zabudnúť o jeden deň na STK a EK pričom auto odpočíva v garáži = 330EUR.

Podľa zdravého rozumu pokiaľ nepôjdem s vozidlom s neplatnou STK a EK na cestu, neporušil som žiadny zákon. Ako môže štát pod hrozbou likvidačnej pokuty nahrávať biznis súkromným staniciam STK???

To potom pošlime pokuty rovno všetkým ľudom, ktorí nevlastnia vodičský preukaz. Síce nešoférujú, ale mohli  by – treba ich pokutovať. Alebo zavrime do väzenia všetkých držiteľov zbrojného preukazu, síce nikomu nič nespravili, ale mohli by vraždiť.

Kecy typu vozidlo treba dočasne vyradiť z evidencie, keď sa nepoužíva, to už je len na nasranie…  Vyradenie z evidencie on-line za pár minút nevybavíte a na poplatkoch necháte peknú sumu, ktorú zase rátal nejaký negramotný idiot akých pravdepodobne v štátnej správe pracuje dostatok:

Dočasné vyradenie vozidla z evidencie vozidiel a predĺženie dočasného vyradenia vozidla z evidencie vozidiel je spoplatnené nasledovne:

V lehote

  1. do jedného roka …………………………………………………………………………………. 5 eur,
  2. od jedného roka do dvoch rokov ……………………………………………………… 20 eur,
  3. od dvoch rokov do štyroch rokov ……………………………………………………… 35 eur,
  4. od štyroch rokov do šiestich rokov…………………………………………………….. 70 eur,
  5. od šiestich rokov do 10 rokov …………………………………………………………. 170 eur,
  6. nad 10 rokov …………………………………………………………………………………… 350 eur,

Vysvetlí mi niekto ako došli k týmto sumám? Nie je to ani priemerná hodnota na rok ani žiadny algoritmus sú to len z nejakej “múdrej hlavy” stanovené čísla. Niekedy mám dojem, že zákony tu píšu ľudia s tourettovým syndrómom, ktorí náhodne vykrikujú nezmysly pod vplyvom choroby. Pokiaľ si na odhlasovanie vozidla musíte brať dovolenku a stráviť pol dňa na dopravnom inšpektoráte tak toto nie je alternatíva.

Zaujímavé, že digitalizácia štátnej správy aj po prežratej miliarde nepokročila skoro nikam, ale pokiaľ ide o automatické vyberanie pokút to akoby zázrakom funguje rýchlo a spoľahlivo.

Takto to funguje u nás vo všetkom.

Napríklad načo by sme riešili učiteľov a sestričky, keď môžeme za menej peňazí zamestnať 2500 nových policajtov, ktorí sa sami časom zaplatia na vybraných pokutách a keď bude zle, rozoženú aj prípadné štrajky a demonštrácie v budúcnosti….

 

http://www.dojnekravy.sk/